Wild Port of Europe

De Nieuwe Wildernis 2.0 - Bioscoopfilm (release najaar 2021)

Wild Port of Europe – De Nieuwe Wildernis 2.0 schetst de onverwachte rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste en drukste aaneengesloten transport- en industriegebied van Europa: van Port of Rotterdam tot en met Port of Moerdijk.

De setting wordt gevormd door Port of Rotterdam, de Nieuwe Waterweg, de Oude en Nieuwe Maas, Port of Moerdijk, het Hollands Diep en de omliggende industriegebieden. De havens komen in de film prominent in beeld, vanuit het perspectief van de dieren die er leven. De individuele karakters van deze dieren nemen de kijker mee in de aandoenlijke, de dramatische, maar ook de humoristische momenten in hun levens.

Op de snijlijn tussen ogenschijnlijke tegenpolen – industrie en natuur – evolueert de klassieke ‘Cycle of life’ in Wild Port of Europe tot de ‘Re-cycle of life’

Het centrale thema van de natuurverhalen in de film is adaptatie – je aanpassen aan een steeds veranderende omgeving en omstandigheden.

Voor de menselijke activiteiten die in beeld komen vormt de energietransitie die nu in de haven gaande is de rode draad – ook een vorm van aanpassen aan een veranderende wereld.

>> naar de website van de film

Het idee voor de film ontstond nadat Veldkijker in 2016 in de unieke gelegenheid kwam om natuuropnamen te maken op het industrieterrein van Shell Moerdijk ten bate van de beeldencollectie van Stichting Natuurbeelden en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Voor de ontwikkeling en uitvoering van de film hebben Veldkijker en EMS Films de handen ineen geslagen. Wild Port of Europe – De Nieuwe Wildernis 2.0 is de opvolger van de succesvolle bioscoop-natuurfilms De Nieuwe Wildernis (Gouden Kalf 2013), Holland, Natuur in de Delta (Gouden Film 2015) en De Wilde Stad (Gouden Film 2018).

Dit is Wild Port of Europe! Enigszins onbedoeld.

Zeehonden, egels, patrijzen, tapuiten, van oorsprong Chinese wolhandkrabben en ontelbare zeldzame orchideeën… Onverwacht duiken al deze planten en dieren op in de nieuwe ruimte die de mens creëert voor zichzelf; voor zijn industrie; zijn logistieke operaties en zijn energiebehoefte. Tot voor kort was ‘de natuur’ daarbij de gedoodverfde verliezer. Maar dat tij begint te keren. Want de wereldwijde, dramatische val in de biodiversiteit en de dreigende gevolgen van klimaatverandering verlangen een andere koers…

Her en der verschijnen immense windmolenparken en uitgestrekte velden met zonnepanelen. IJzererts krijgt een make-over en transformeert tijdens een retourtje Duitsland tot de basis voor windenergie op zee. En afvalbergen worden herbenoemd tot rijke verzamelingen van grondstoffen. Duurzaamheid en de symbiose van industrie en gecreëerde, tijdelijke en spontane natuur is hèt nieuwe thema! De schijnbaar totaal tegengestelde werelden van industrie en natuur lijken in de praktijk opeens verenigbaar.

Bedrijven, overheden en natuurbeheerders zijn zich meer en meer bewust van hun maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid voor een ‘groene’ omgeving. Daarvan profiteert ook de flora en fauna in het gebied. Die krijgt nieuwe ruimte en nieuwe kansen. Eerst in Tijdelijke Natuur… En waar het kan ook definitief, op de schrale graslanden van de leiding stroken, op natuurlijke oevers langs de getijde rivieren, in vogelvalleien en in permanente zandwallen bij nieuwe poelen; maar ook op groene daken, aan schoorstenen, aan gevels en tussen de gebouwen…

Dit is De Nieuwe Wildernis 2.0

Achter de schermen

Release in de bioscoop: najaar 2021| Productie: Veldkijker & EMS Films | Regie: Willem Berents & Mark Verkerk

In de Media

9 december 2020

Edison Oeuvreprijs winnaar Eric Vloeimans componeert de muziek voor nieuwe natuurfilm

24 september 2020

‘Heel jonge pups in een woeste zee loslaten, geeft wel wat kopzorgen’

27 augustus 2020

Valk gespot door filmers Wild Port of Europe