Wild Port of Europe – De Nieuwe Wildernis 2.0

Wild Port of Europe – De Nieuwe Wildernis 2.0 is het nieuwste bioscoopfilmproject van Veldkijker in coproductie met EMS Films. De film komt in 2021 in de bioscoop.

Wild Port of Europe – De Nieuwe Wildernis 2.0 is een gedramatiseerde natuurdocumentaire over de spectaculaire rijkdom, veerkracht en dynamiek van de natuur in het grootste en drukste transport- en industriegebied van Europa.

De setting wordt gevormd door Port of Rotterdam, de Nieuwe Waterweg, de Oude en Nieuwe Maas, Port of Moerdijk, het Hollands Diep en de omliggende industriegebieden. 

De film is een ode aan de bijzondere flora en fauna die zich in deze gebieden, tegen alle verwachtingen in, minstens zo rijk – zo niet rijker en diverser – ontwikkelt als de natuur in onze Nederlandse nationale parken. Op de snijlijn tussen ogenschijnlijke tegenpolen – industrie en natuur – evolueert de klassieke ‘cycle of life’ hier tot de ‘Re-cycle of life’.

Het verhaal van Wild Port of Europe wordt geheel verteld vanuit het perspectief van de dieren die in deze drukke havengebieden leven, zowel vanuit de lucht, op en vanaf het land, alsook onder water en onder de grond. De individuele karakters van deze dieren nemen de kijker mee in de aandoenlijke, dramatische, maar ook humoristische momenten in hun levens. De industriële omgeving en de menselijke bedrijvigheid vormen daarbij het kader en komen ook als zodanig in beeld.

Het idee voor de film ontstond in 2016 toen Veldkijker in de unieke gelegenheid kwam om natuuropnamen te maken op het industrieterrein van Shell Moerdijk ten bate van de beeldencollectie van Stichting Natuurbeelden en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Voor de ontwikkeling en uitvoering van de film hebben we de handen ineen geslagen met EMS Films, makers van de succesvolle bioscoop-natuurfilms De Nieuwe Wildernis (Gouden Kalf 2013), Holland, Natuur in de Delta (Gouden Film 2015) en De Wilde Stad (Gouden Film 2018).

www.wildportofeurope.nl