Volkskrant | De cast van Holland, natuur in de Delta

Volkskrant | De cast van Holland, natuur in de Delta

Luie beverfamilies en schuwe hazen – de cast van de nieuwe Nederlandse natuurfilm Holland, natuur in de Delta laat zich moeilijk regisseren. Over de bijzondere bewoners van de Biesbosch en hoe de makers ze toch op hun best in beeld hebben gekregen.

Zeearend

Hoeveel zijn er?
Er zijn 6 paren geteld, met naar schatting 20 nakomelingen. Of de jongen allemaal in Nederland zijn gebleven, staat niet vast.

Wat is er zo bijzonder aan?
Ze zijn na lange afwezigheid terug in Nederland. Grote aaneengesloten natuurgebieden, daar houden ze van. Eerst nestelden ze in de Oostvaardersplassen, maar nu zitten ze ook in de Biesbosch, het Lauwersmeer en het Roggebotzand.

Ze staan te boek als de vliegende deur: de vleugels met een spanwijdte van 2,5 meter hebben een bijna recht profiel. In de film heten ze de koning van de delta, maar hun gezag is beperkt. Als ze een prooi in de klauwen hebben – vis, maar ook watervogels als ganzen en eenden – worden ze getreiterd en soms zelfs aangetikt door veel kleinere vogels, in de hoop dat ze de vangst laten vallen.

Was het filmen lastig?
De crew heeft in de Biesbosch een 13 meter hoge toren gebouwd, op zo’n 60 meter van een nest. Een cameraman verbleef er van april tot augustus 2014 vrijwel permanent om opgroeiende jongen te kunnen filmen. Voor opnamen in vogelperspectief is gebruik gemaakt van een zeearend die in het bezit is van de Franse natuurorganisatie Freedom. Die vliegt vaker met een cameraatje op de rug.

Opvallendste scène
Een reeks mislukte landingen op bomen door een jonge zeearend. Takken buigen door of breken af.

Lees meer over de bever, stekelbaars, haas en het pimpernelblauwtje op de website van de Volkskrant