TROUW | In de stad krioelt het van de dieren

TROUW | In de stad krioelt het van de dieren

In de opvolger van ‘De nieuwe wildernis’ en ‘Holland: natuur in de delta’ nu eens geen uitgestrekte vlaktes, totale stilte en grazende runderen. ‘De wilde stad’ gaat over natuur in de stad.

Een film over dieren in Amsterdam. Lekker makkelijk, dachten de makers. “We hebben immers een kantoor aan de Herengracht. Maar het viel niet mee”, legt creatief producent André Janse uit. Ze wilden bijvoorbeeld een specht op een lantaarnpaal filmen, die een tijdje huisde op een bepaalde plek in de stad. “Het heeft uiteindelijk twee jaar geduurd voor we die op beeld hadden. De mensen van wie we het balkon mochten gebruiken, waren inmiddels al verhuisd.” Uiteindelijk is het beestje nog geen drie seconden te zien in de film.

Drie jaar zijn de filmmakers, biologen en producenten met de film bezig geweest. En nog steeds wordt er aan de film gewerkt. Regisseur Mark Verkerk is bij de eerste vertoning voor de pers afwezig, hij zit nog aan de montageknoppen. Het voorlopige resultaat is een film waarbij de kijker door de dikkige huiskat Abatutu – gespeeld door een ervaren acteurkat – aan de hand wordt genomen voor een tripje langs de vele dieren die de stad rijk is. “Ik beloof je dat je nooit meer hetzelfde naar de stad zult kijken”, zegt de kat met de stem van acteur Martijn Fischer.

Pizzapunt

Want dat er veel dieren in, onder en boven de stad leven, is duidelijk. Hele generaties muizen in de vuilniswagen, krioelende ratten (evenveel als er inwoners zijn) die een pizzapunt mee onder de grond trekken, minder snuggere meerkoeten die eieren leggen voordat hun nest gebouwd is, gierzwaluwen die elkaar knuffelen in hun spouwmuur na een langverwacht weerzien, Amerikaanse rivierkreeften die hun klauwen verontwaardigd in de lucht heffen als er een auto langskomt of een vos die zijn weg naar de grachtengordel heeft gevonden en met een huiskat snuffelt in een vuilniszak.

Lees meer op de website van TROUW