Roots Magazine Preview | Ontdekkingsreis in de stadsjungle

Roots Magazine Preview | Ontdekkingsreis in de stadsjungle

De film De Wilde Stad, waarin de natuur van Amsterdam centraal staat, draait vanaf 1 maart in de bioscoop. Vogels, waaronder de blauwe reiger en de meerkoet, spelen in de film een belangrijke rol. Roots sprak met producent Ignas van Schaick: “Als je begrijpt hoe een meerkoet leeft in het water bij je huis, heeft dat meer impact dan een ontmoeting met een edelhert in een natuurgebied.”

In een overzichtelijke wereld leven dieren en planten in een natuurgebied en is de stad het domein van de mens. Maar de wereld is niet overzichtelijk. Ook in de stad krioelt het van de mieren, merels en muizen, en met wat geluk zie je een slechtvalk een postduif pakken. Het gekke is: bijna niemand valt die stadsnatuur echt op. Al die iepen, varens, dagpauwogen, ratten, ringslangen, vossen, blauwe reigers en halsbandparkieten, die bonte stoet levendigheid die er schuimt tussen het beton, trams en asfalt, het blijft vaak onopgemerkt door de gemiddelde stadsmens.

“Precies dat is de reden waarom De wilde stad de ondertitel ‘ongeziene natuur’ heeft”, vertelt producent Ignas van Schaick van EMS Films. Eerder was Van Schaick al betrokken bij De nieuwe wildernis, de bioscoophit uit 2013 over de Oostvaardersplassen. “Wij mensen kijken vanuit ons eigen beperkte perspectief naar de wereld om ons heen. Voordat ik aan De wilde stad begon, zag ik Amsterdam vooral als een stenen woestijn met hier en daar een stadspark, aangelegd door mensen. Maar wanneer je je verdiept in de ecologie van de stad, dan zie je ineens een enorm rijk natuurgebied vol voedsel, groen en huisvestiging voor planten en dieren. Zo kantelt het beeld van een door mensen gedicteerde leefomgeving naar een door dieren gedomineerd ecosysteem.”

Nationaal park Amterdam

De wilde stad gaat op 1 maart in première. De makers laten Amsterdam vooral zien vanuit het perspectief van dieren, denk aan slechtvalken, gierzwaluwen, ratten of wilde eenden. “Zo zie je ineens hoeveel natuur er is in de stad of in je eigen woonwijk.” Van Schaick zegt dat er alleen al in Amsterdam zo’n tienduizend soorten planten en dieren leven. Dat is een kwart van de Nederlandse biodiversiteit. Als je het zo beschouwt, verandert Amsterdam – net als andere grote steden – ineens in een soortenrijk natuurgebied dat kan concurreren met een nationaal park.

Lees meer op de website van Roots Magazine