Katholiek Nieuwsblad Filmrecensie | Holland, Natuur in de Delta

Een bioscoopfilm met een stekelbaarsje in de hoofdrol, hoe boeiend kan dat zijn? Niet, zul je denken, maar de makers van het Nederlandse bioscoopsucces De Nieuwe Wildernis (2013) hebben met Holland, Natuur in de Delta een formidabele opvolger neergezet.

De levenscyclus van het stekelbaarsje vormt daarin een van de verhaallijnen om te vertellen over het ontstaan van de natuur in de Nederlandse delta. En over het herstel daarvan. Want waren ze lange tijd verdwenen of ernstig bedreigd, de bever, zeearend, ooievaar en lepelaar zijn er weer helemaal terug en gedijen prima.

‘Herontdekking van Nederland’

Terecht wordt de film een ‘herontdekking van Nederland’ en een ‘ode aan de natuur’ genoemd. Vanaf de allereerste beelden, wonderschoon ondersteund door het Metropool Orkest, heeft de film je te pakken. Adembenemend mooie shots, of het nu de opkomende zon is in de morgendauw, de aardedonkere stormlucht boven de wilde zee of de wapperende verenpracht van een fuut. Die worden knap aaneen gesmeed met sequenties waarin het verhaal wordt verteld van het haas, de zeearend, het pimpernelblauwtje en de bever. Een knap staaltje regie van Mark Verkerk, want alleen met mooie beelden heb je nog geen film waar je tot het eind ademloos naar kijkt.

Lees meer op de website van het Katholiek Nieuwsblad