Down To Earth Magazine | Denkend aan Holland. Nieuwe film over natuur in de Delta

Down To Earth Magazine | Denkend aan Holland. Nieuwe film over natuur in de Delta

Het moest vooral géén De nieuwe wildernis 2 worden, maar een herontdekking van het land waarin we wonen. De nieuwe natuurfilm Holland, natuur in de Delta, van ‘de makers van…’, laat zien hoe de natuur miljoenen jaren vrij spel had, maar de laatste eeuwen behoorlijk door de mens werd beknot. En dat dat inmiddels aan het veranderen is.

Een positieve ontwikkeling, vindt producent Ton Okkerse aan de telefoon. Hij is nog helemaal vol van de scène die net op de valreep is gedraaid: de ontpopping van een pimpernelblauwtje, een uiterst zeldzaam vlindertje dat in 1990 opnieuw in Nederland is geïntroduceerd. “Nog nooit gefilmd, heel bijzonder! Daar hoop je natuurlijk op, maar je weet nooit of het lukt. Dit was echt de laatste kans; eigenlijk moest de film al lang ‘op slot’, wat betekent dat er geen nieuw materiaal meer bijkomt.”

Zegetocht

Het is begin augustus, op 24 september is de première. Kort dag. “De planning heeft vertraging opgelopen doordat het voorjaar zo laat kwam. Onverwacht, want we hadden een heel zachte winter.” Pas nu al het materiaal compleet is, worden beslissingen over de opbouw genomen. Niet dat ze daar niet al oneindig lang over gesproken en gedacht hebben: de crew is vanaf december 2013 aan het filmen. Voorganger De nieuwe wildernis was toen net twee maanden uit en zat nog middenin zijn zegetocht langs de Nederlandse bioscopen.

Die film volgde de loop der seizoenen. Dat is verteltechnisch eenvoudig, vertelt Okkerse. “We wilden ook wel de onderlinge verbondenheid laten zien, dat als je hier een steen wegtrekt uit de natuur, het verderop veel later omvalt. Dat hebben we niet zo benadrukt, want een bioscoopfilm moet een beleving zijn. Maar dat het gebied een op zichzelf staand ecosysteem is, zit er wel heel sterk in.”

Lees meer op de website van Down To Earth Magazine