Collectie Natuurbeelden

De Collectie Natuurbeelden is een unieke verzameling ruwe, ongemonteerde beelden van de natuur in Nederland en de Nederlandse Antillen, gemaakt door professionele natuurfilmers.

De collectie geeft een breed overzicht van de grote variatie aan landschappen, planten, dieren en hun gedrag. Het gaat om allerlei soorten opnamen, zoals overzichtsshots, close-ups, onderwaterbeelden, luchtopnamen en zelfs microscoopbeelden. De clips variëren in lengte van enkele tientallen seconden tot ruim tien minuten. De beelden zijn ruw (d.w.z. onbewerkt) en ongemonteerd om ze optimaal geschikt te laten zijn voor verdere verwerking in toegepaste beeldproducties van televisie- en filmproducenten, uitgeverijen en natuurorganisaties, nu en in de toekomst.

Veldkijker heeft met ruim 1500 clips over verschillende onderwerpen in Nederland en de Antillen bijgedragen aan de Collectie Natuurbeelden. De collectie wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.


De collectie is tot stand gekomen binnen het Project Natuurbeelden: een samenwerking van elf natuurorganisaties, verenigd in Stichting Natuurbeelden, en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Van 2010 tot eind 2017 verzamelden zij met financiële steun van de Nationale Postcodeloterij duizenden bijzondere shots van de natuur. Op deze manier is voor ruim 650 uur aan beeldmateriaal toegankelijk gemaakt en veiliggesteld voor de toekomst.