Collectie Natuurbeelden

De Collectie Natuurbeelden is een unieke verzameling ruwe, ongemonteerde beelden van de natuur in Nederland en de Nederlandse Antillen, gemaakt door professionele natuurfilmers. De collectie wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

De collectie geeft een breed overzicht van de variatie aan landschappen, planten en dieren in Nederland. Het gaat om allerlei soorten opnamen, zoals overzichtsshots, close-ups, onderwaterbeelden, luchtopnamen en zelfs microscoopbeelden. De clips variëren in lengte van enkele tientallen seconden tot ruim tien minuten. De beelden zijn ruw (d.w.z. onbewerkt) en ongemonteerd om ze optimaal geschikt te laten zijn voor verdere verwerking in toegepaste beeldproducties van televisie- en filmproducenten, uitgeverijen en natuurorganisaties.

De collectie is tot stand gekomen binnen het Project Natuurbeelden: een samenwerking van elf natuurorganisaties – verenigd in Stichting Natuurbeelden – en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Van 2010 tot eind 2017 verzamelden zij duizenden bijzondere shots van de natuur. Op deze manier is ruim 650 uur beeldmateriaal bijeengebracht. Een  groot deel van deze beelden valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen licentie en is onder voorwaarden vrij te gebruiken.

 

Veldkijker heeft met ruim 1500 clips over verschillende onderwerpen in Nederland en de Antillen bijgedragen aan de collectie. 

>> naar de collectie