Cinesud | Mark Verkerk: “Amsterdam is net zo wild als de Oostvaardersplassen”

Cinesud | Mark Verkerk: “Amsterdam is net zo wild als de Oostvaardersplassen”

Nieuwe Wildernis-regisseur vertelt over het maakproces van zijn nieuwste natuurdocu De Wilde Stad

Natuurfilmers stuiteren de wereld over om op zoek te gaan naar de meest indrukwekkende plaatjes, maar sinds De Nieuwe Wildernis weten we dat er ook binnen ons eigen land genoeg te ontdekken valt. Na zijn vervolg Holland: Natuur in de Delta heeft regisseur Mark Verkerk dat idee nu nog verder doorgetrokken. De Wilde Stad laat zien wat er allemaal recht onder onze neus leeft. Met een kat als Amsterdamse tourgids.

“Onze aanpak was deze keer heel anders”, vertelt Verkerk over zijn nieuwste natuurdocu, die een stuk luchtiger en humoristischer is geworden dan zijn voorgangers. “Zeker Holland was meer een klassieke natuurfilm, goed bezocht, maar minder door een jong publiek. Die groep wilden we graag bij deze film betrekken. Met een kat als presentator – een soort David Attenborough van de Lage Landen – krijg je als kijker iets om een band mee op te bouwen. Voor ons was het vooral interessant omdat een kat mooi tussen de wereld van de mensen en de dieren in staat.”

“Dat snijvlak waar mens en natuur elkaar raken, vind ik erg interessant”, gaat Verkerk verder. “Veel natuurfilms worden op hele exotische plekken gemaakt, maar er gebeuren juist hele boeiende dingen op de plekken waar mens en dier naast elkaar leven. De stedelijke wereld is snel groener aan het worden, terwijl landbouwgrond daaromheen minder aantrekkelijk wordt. Er is iets heel dynamisch aan de gang. Je zou misschien denken dat dieren in de stad vooral op etensresten van mensen leven, maar de stad zelf produceert ontzettend veel voedsel op natuurlijke wijze. Iepen zijn daar een goed voorbeeld van. Die leveren een gigantische hoeveelheid voedsel.”

Lees meer op de website van CineSud