Cinemagazine Filmrecensie | De Wilde Stad (2018)

Cinemagazine Filmrecensie | De Wilde Stad (2018)

Regie: Mark Verkerk | 85 minuten | documentaire

Een drukke en bedrijvige stad als Amsterdam associeer je waarschijnlijk niet direct met natuur en een rijke dierenwereld. De statige grachtenpanden, monumentale gebouwen, drukke metro’s en futuristische bedrijfskantoren vormen echter maar één kant van onze hoofdstad.

Naast de uiterlijke verschijningsvorm van een door de mens opgetrokken betonnen jungle, heeft Amsterdam ook een andere, meer verborgen en groene dimensie. Wie goed kijkt, ziet namelijk dat de stad ook verrassend rijk is aan wilde natuur. Er zijn namelijk ook diverse dier- en plantensoorten die zich, in het kielzog van de mens, goed hebben aangepast aan het stadse leven. Voor deze opportunisten zijn onze straten, tunnels, waterwegen en gebouwen van baksteen net zo geschikt en aantrekkelijk als een oerbos of ander klassiek natuurgebied. Sterker, in steden als Amsterdam is de biodiversiteit momenteel veel hoger dan in grote delen van het door grootschalige landbouw en ecologische verschraling gedomineerde boerenland. Zo telt Amsterdam meer bomen en bloemen dan menig plattelandsgebied, een gegeven waar bijvoorbeeld bijen en eekhoorns dankbaar van profiteren.

‘De wilde stad’ is een boeiende ontdekkingsreis door natuurlijk Amsterdam. Onze gids is de bekende filmkater Abatutu, die ook al te zien was in de film ‘Wiplala’ en de televisieserie ‘Dokter Tinus’. Voice-over Martijn Fischer voorziet de kat van een rasechte Mokumse tongval, waardoor het beestje overkomt als een rasechte Amsterdammer. Door de ogen van de door de stad struinende Abatutu maken we kennis met de rijkgeschakeerde dieren- en plantenwereld die Amsterdam herbergt. De blauwe reigers die gretig snoepen van de visresten die de marktkoopman achterlaat, de hondsbrutale meeuwen die profiteren van elke buitenkans en het eten zo uit de handen van onoplettende voorbijgangers grissen of de ratten die zich rijkelijk laven aan op straat gedumpte pizzaresten of met ketchup overgoten frietjes; het zijn prima voorbeelden van gevederde en behaarde opportunisten die in de stad een altijd goed gedekte tafel aantreffen.

Lees meer op de website van Cinemagazine