Algemeen Dagblad | Rotterdamse haven is hét decor voor nieuwe natuurfilm Wild Port of Europe: ‘Het landschap verandert hier constant’

Algemeen Dagblad | Rotterdamse haven is hét decor voor nieuwe natuurfilm Wild Port of Europe: ‘Het landschap verandert hier constant’

De havens van Rotterdam en Moerdijk stikken van de dieren. Niet gek dus dat deze ‘surreële omgeving’ het decor vormt van de nieuwe natuurfilm Wild Port of Europe – De Nieuwe Wildernis 2.0. Mee met filmmaker Willem Berents: ,,We zitten hier 13 uur per dag.”

‘Pas op de konijnenholen”, roept Willem Berents (55) vanachter zijn camera. Konijnenholen zijn misschien niet het eerste waar mensen aan denken wanneer zij het havengebied van Rotterdam betreden, maar hier op de Maasvlakte stikt het van de konijnen. Precies wat de makers van de nieuwe natuurfilm Wild Port of Europe – De Nieuwe Wildernis 2.0 willen laten zien. ,,De biodiversiteit in de havens is onverwacht rijker dan in klassieke natuurgebieden”, vertelt Berents, cameraman, scenarioschrijver en samen met Mark Verkerk regisseur van de film.

In een witte flaphoed en groene camouflage-outfit zit de filmmaker op een klein krukje achter een grote camera. Een weids stuk braakliggende grond nabij FutureLand strekt zich voor hem uit. Deze middag hoopt de natuurfilmer de bunzing op beeld te vangen. ,,Al dagen zit daar een bunzing met jongen in een konijnenhol”, wijst Berents. Achter een grasheuvel heeft cameraman Max van Gils (21) zijn lens gericht op de plek waar het dier de dag ervoor voor het laatst werd gezien. De filmbeelden van de bunzing die jaagt op konijnen zijn binnen, nu is het wachten op shots van de marterachtige met prooi. ,,We hopen de jonkies te filmen als zij uit het hol komen en met elkaar spelen. Je wil een verhaal bouwen. Het leven laten zien van een bunzing in de context van de haven.”

Lees meer en bekijk de video op de website van het AD